” Mellanmål är ett mindre mål mat som äts mellan huvudmålen frukost, lunch eller middag. Vanligen rör sig ett mellanmål inte om en lagad varm måltid, utan består exempelvis av en frukt eller smörgås. Mellanmål kan vara bra för att hålla blodsockret på en jämn nivå och för att undvika småätande. Godis anses vanligen inte vara ett fullgott mellanmål.”

Detta är en beskrivning på definitionen ”mellanmål” enligt wikipedia.

Min personliga åsikt är att vare sig du är en elit idrottare eller en anställd så behöver man något att äta mellan de stora målen. Tänk er själva från klockan 12.00 när man äter lunch till klockan 18.00 när man äter middag, att inte äta något. Det är 6 timmar.

Ha alltid en frukt eller gå och köp en smörgås om du inte har med dig. Nötter, torkade aprikoser eller russin är också bra mellanmål. För några veckor sedan var jag och Karin hos en Head of Sports Nutrition som har hjälpt oss med hur vi kan prestera som bäst med rätt kost. Från det mötet fick jag med mig att jag äter för lite. Jag äter okej frukost, lunch och middag men det räcker inte. Hon sa att jag måste äta mer till mellanmål. Sedan gav hon mig tips hur man kunde öka kalorierna till ex frukosten utan att öka mängden av mat.

Efter mötet satte jag mig ner och började fundera vad jag kunde ändra på. En av sakerna som jag har gjort är min egen müsli. Jag köper en neutral påse müsli och till det köper jag, torkade aprikoser, russin, olika slags nötter, torkade bananer. I och med det så vet jag vad jag stoppar i mig och det blir matigare. Nu senast när jag var i Schweiz så hade jag faktiskt med mig en påse med min egen gjorda müsli. Samma kommer det att bli när vi åker till Ryssland på måndag. Mitt nya mellanmål!

Men efter några veckor av att man äter det till frukost och mellanmål så blir man lätt trött på det gamla vanliga. När jag är hemma i Sverige så försöker jag att göra lite andra saker till mellanmål som till exempel en smoothie.

Mycket enkelt. bilderna talar för sig själv och resultatet blir riktigt gott.

IMG_0969

IMG_0970

IMG_0971

IMG_0972

IMG_0973

 

Bon Appetit!!!