När jag var 15 år så testade jag en- två cigaretter. Då tyckte jag att det inte smakade något vidare men det jag visste var, att det skadade kroppen. Sedan dess har jag inte rökt utan har uppmärksammat att det bara gör mer illa för min kropp än nytta. Min pappa rökte cirka ett paket om dagen (20 cigaretter). Han började som 12-13 årig och han slutade aldrig röka. Jag har ingen aning om hur hans lungor såg ut men jag kan bara föreställa mig.

Lite fakta om rökningen: Rökningen började i Amerika under 5000 f.Kr. Då började man röka vid olika festlig tillställningar. Men det riktiga ”modet” kom till Europa under 1500 talet när man ”märkte” att det var ett njutningsmedel. Tyvärr har denna bild ändrats, rökningen har blivit en folksjukdom, en slags drog. Jag fick upp lite statistik om rökning och detta svar fick jag:

”Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar att omkring en tredjedel av världens befolkning över 15 år, det vill säga uppskattningsvis 1,1 miljarder människor, röker. Tobaksrökningen tros orsaka omkring 3,5 miljoner människors död varje år. Det innebär 10 000 dödsfall per dag på grund av rökningen. I Europa är rökningen den främsta enskilda dödsorsaken enligt WHO. 1990 var tobaken ansvarig för att 511 700 människor dog inom EU. ”  (uppdaterad 2011)

Detta är verkligen helt sjukt!! Det värsta är att det blir värre och värre. I bara lilla Sverige så röker nästan var femte person dagligen men då har man inte räknat in de där 600 000 ”feströkarna” och 700 000 snusarna. Visst är det skrämmande! Klart att jag har sett att många håller en cigarett i handen men var femte person…

En annan siffra är att nio av tio börjar i tonåren. Mellan åldern 16- 24 så visar statistiken att det finns cirka 71 000 killar och 103 000 tjejer som är rökare i Sverige 1998. Det som jag reagerar på är dels tjej antalet och hur ser siffrorna ut i dagsläget. Varför är det så många tjejer som röker är min första fråga. Kan inte ni läsare som läser detta och som röker svara på det? Varför röker just du vare sig du är tjej eller kille?

Men till det viktiga, vad gör cigaretten egentligen i din kropp? Mitt svar är att i slut ändan kommer din lunga se ut så här när du blir gammal:

images

Cigaretter innehåller tre giftiga substanser: Nikotin, tjära och kolmonoxid.

Nikotin: Stimulerar nervsystemet, vilket gör att hjärtat slår snabbare, vilket orsakar höjt blodtryck. Nikotin leder till beroende och hypertoni (för högt blodtryck)

Tjära: Är en svart klibbig substans som sätter sig i slemhinnorna, i näsan samt i lungorna. Detta försämrar slemhinnornas funktion att skydda mot smuts och damm. Effekterna av tjäran kan leda till bronkit, lungemfysem, lungcancer och strupcancer.

Kolmonoxid: Är en färglös gas. Den påverkar blodet till att inte transportera syre lika bra som tidigare. Detta gör att hjärta och andra organ i kroppen får mindre syre. Kolmonoxid skadar blodådrornas väggar så att fett och kalcium lättare sätter sig i dem. Kolmonoxid påverkar till försämrad kondition, svagare skelett, hjärtkomplikationer (hjärtinfarkt) och hjärnblödning.

Så, varför utsätta sin kropp för detta elände?

En till sak som ploppade upp i mina tankar är ni träningsnarkomaner, som verkligen älskar att träna. Hur går era tankar när ni gör allting rätt, ni tränar bra, ni äter sunt men så röker ni? Skriv till mig så att jag förstår, vill verkligen höra hur tankarna går. Så dela med er av era tankar till mig. Jag är så nyfiken!

 

images (1)