• Dina bröst kan försvinna om du tränar bröstmusklerna i vissa maskiner.

Falskt, Brösten kan bli mindre av träning när mängden underhudsfett minskar. Bröstens naturliga storlek bestäms av generna.

 • Vi kan punktfettförbränna fett på en viss kroppsdel genom punkt träning.

Falskt, Detta utnyttjas tyvärr av oseriösa försäljare av hemtränings redskap. Punktförbränning av fett fungerar inte. Magen minskas med hjälp av träning när underhudsfettet minskar, om det är där du lagrat en del av överskottsfettet.

 • Muskler omvandlas till fett ifall du slutar träna.

Falskt, Den som tränar mycket kan äta mer utan att gå upp i vikt. Effekten sitter i ett litet tag, även om träningen avbryts men rätt snart får matintaget minskas om inte överskott ska lagras till fett. Muskler som inte används minskar i styrka och storlek. Slutresultatet kan alltså ge ett intryck av att musklerna förvandlats till fett, men detta är omöjligt eftersom det rör sig om två helt olika typer av vävnader.

 • Om du inte tränar i minst 45 minuter så ger det ingen effekt.

Falskt, All träning och aktivitet är bra för hälsan och kaloriförbränningen. Ingen träning är bortkastad och faktum är att många struntar i att träna om de endast har en kvart eller tjugo minuter till övers. Den bästa träningen är den som blir av och flera små tillfällen blir en bra träning i slutändan. När du rör på dig så kommer kroppens blodcirkulation igång, du andas och rensar lungorna, rörelsen sätter igång dina endorfiner, du mår bättre och blir piggare.

 • Lätta vikter ger långa och slanka muskler, tunga vikter ger korta bulliga.

Falskt, En muskels utseende bestäms av arvsanlagen men kan påverkas genom att du bygger eller deffar, dvs; du kan göra muskeln mer slank, med hjälp av bland annat vikter. Ta hjälp av en personlig tränare, så att du får ett program som passar din insats, intention och kroppstyp.

 • Du får vältränade muskler med hjälp av bälten med elektriska impulser.

Falskt, Behandlingen kommer ursprungligen från sjukvården och har sedan tagits upp av företag som säljer träningsredskap. Det går att stimulera musklerna med elektriska impulser, men det är bara effektivt för de som till exempel har varit sängliggande med benbrott en längre tid och är väldigt försvagade i musklerna.

 • Alla kan inte få rutor på magen.

Falskt, Alla har redan rutor på magen. Det ytligaste raka magmuskulaturen är indelad i fyra segment på varje sida för att ge muskeln stöd och stadga. Det är dessa segment som gör att det liknar rutor under huden, men de syns inte om mängden underhudsfett är för stor. Situps ger fastare muskler runt magen och minskar risken för ryggont. En stark mage och rygg förbättrar din hållning markant.

 • Utfall tränar bort celluliter.

Falskt, Det finns inga enskilda träningsrörelser som tar bort celluliter, men all aktivitet är bra, liksom massage, peeling och torrborstning av huden, då dessa ökar cirkulationen i din kropp.

 • Träning som inte gör ordentligt ont gör ingen nytta.

Falskt, All form av motion har en positiv effekt på hälsan och den behöver inte alls göra ont för att ge resultat, snarare tvärtom. Om du tränar kondition ska nivån kännas lätt ansträngande och styrketränar du, så ska det kännas jobbigt men inte outhärdligt. Om din träning gör ont, så är det med stor sannolikhet så att du övningen på fel sätt eller att du tar i för mycket. Minska skaderisken genom att lyssna på din kropp. Ordspråket ” för att vara fin får man lida pin” är lika gammalt som det är dåligt.

 • Är man naturligt smal behöver man inte träna

Falskt, Alla människor behöver träna/röra på sig – det är väldigt viktigt för att vi ska må bra! Genom att röra på sig regelbundet kan du förebygga sjukdomar, hålla dig pigg och fräsch, få minskad skaderisk och hålla pump och cirkulation igång. Det är betydligt bättre att vara rund och aktiv än smal och inaktiv. Tänk även på att en smal kropp kan behöva muskulatur för att ha skydd mot stötar m.m.

 • Träning är effektivt oavsett om du får träningsvärk eller ej.

Sant, Hur mycket träningsvärk vi får är helt individuellt och beror oftast på om kroppen är van vid just den övningen eller inte. Alltså är träningen precis lika effektiv även om du inte får träningsvärk. Träning av nya muskler eller nya träningssätt kan ge träningsvärk till en början, då musklen är ovan vid just denna rörelse. Minskad träningsvärk kan bero på en vältränad och smidig kropp. Tänk även på att stretcha kroppen ordentligt för att hjälpa musklernas reparation på traven.

 • Om man svettas mycket tyder det på att man är otränad.

Falskt, Svetten har bland annat till uppgift att kyla ner kroppen och därför svettas du mer ju mer vältränad du är. Det är däremot individuellt hur mycket vi svettas och det går inte att jämföra två personers svettmängd på vem som är mest vältränad. När du svettas, så rensar du ut slagg och gifter från din kroppen, vilket alltså gör det bra att svettas.

 • Gör du 100 situps om dagen blir du av med magen på nolltid.

Falskt, Det går inte att punktförbränna bort fett. Vill du minska fettmängden på magen krävs det att kroppens totala fettmängd minskar. Däremot får du fastare mage och starkare magmuskler av situps, vilket kan ge ett slankare intryck. Om du vill minska i fettvikt, så är daglig motion att rekommendera samt en träningsform som formar din kropp och utgår från just dina förutsättningar.

 • En halvtimme motion varje dag räcker för att må bättre.

Sant , All motion är bra för hälsan och bara en halvtimmes aktivt tempo om dagen har bevisat positiva effekter. Lägg inte så mycket vikt vid hur länge du tränar, utan bestäm dig istället för att få till rörelse varje dag. Håll igång kroppen på ett enkelt sätt genom att ta trapporna, cykeln eller varför inte ta en promenad efter lunchen eller en joggingtur till bussen.

 • Efter träning kan du trycka i dig vad som helst för kroppen bränner bort det direkt.

Falskt, Visserligen ökar förbränningen efter ett träningspass men det innebär inte att du kan äta en chokladkaka utan att det märks. Däremot är det alltid viktigt att äta direkt efter ett pass för att återställa blodsockerbalansen. Det du äter efter träningen är nästan lika viktigt som själva träningen, då din kropp behöver återhämtning och påfyllnad i form av näring från kolhydrater, proteiner, fett och vätska. Kolhydrater ger energin tillbaka och proteinerna hjälper till att bygga dina muskler.

 • Träning innan frukost förbränner mer fett.

Sant, Det är självklart bättre att ta en promenad på kvällen än ingen alls. Men du får bättre utdelning på morgonen före frukost. Det beror framför allt på att hormonbalansen styr in kroppen på fettförbränning på morgonen. Dessutom har du så lite blodsocker och alternativa bränslen i blodet, så kroppen blir tvungen att ta din energi från fettreserverna

 • Jag är så trött i huvudet efter jobbet att jag inte orkar träna.
 När du tränar minskar ofta den psykiska spänningen och du känner dig mer pigg. Kroppen vänjer sig vid en belastning som är högre än den i din vardag vilket gör att dagarna kan kännas lättare och att du har mer ork. Träningen kräver kontinuitet för att den ska bli positiv – annars känns det som första gången varje gång – jobbigt enligt vissa – tålamod!
 • Man måste träna sju dagar i veckan året runt för att träningen ska ge resultat.
 Som motionär räcker det att träna två till tre gånger i veckan. Även som nybörjare krävs det minimum två gånger men rekommenderar tre gånger i veckan för att kroppen ska vänja sig och att du ska få kontinuitet i träningen. Programera in träningen i din vardag – därefter blir den automatiserad. Träningen ska helst vara jämnt fördelad under veckan då musklerna i genomsnitt behöver 24-48 timmar för att återhämta sig. Beroende på hur vältränad du är så skiljer sig hur mycket återhämtning musklerna behöver (mellan 12-72 timmar). Träningen påverkas inte om du tar en veckas ledigt. Ett kortare uppehåll i träningen ger kroppen en garanterad återhämtning för att träningen ska bli mer effektiv
 • Jag har aldrig tränat i hela mitt liv, så det är för sent att börja.
Det är aldrig för sent att börja träna. Vissa tränar för att hålla sig unga, andra tränar för att bli gamla. Börjar du träna vid hög ålder bör du dock vara noga med att träna på lätt nivå och successivt höja belastningen. Det finns studier som visar att träning ger resultat upp tills du är 90 år.
 • Jag hinner inte träna.
Vill man något så hittar man tid för det. På ett eller annat sätt lyckas vi alltid finna tid för saker vi vill göra. Det är 168 timmar på en vecka – låt säga att du arbetar/studerar 8 timmar om dagen 5 dagar i veckan – 40 timmar + transport fram och tillbaka från hemmet, låt säga två timmar om dagen – då är vi upp i 50 timmar. Sen så säger vi att du sover 8 timmar per natt under hela veckan vilket ger oss 56 timmar. Vi är uppe i 106 timmar – 62 timmar kvar att disponera. Du äter en del under dagarna, frukost (30 min/dag – lunch 1 tim/dag – middag 1tim/dag – fika 30 min/dag och du gör det 7 dagar i veckan vilket tar 21 timmar av din tid. Med andra ord har du 41 timmar kvar att träna under… Det finns säkerligen flera saker att ta hänsyn till… men lyckas du inte avsätta 4-5 timmar (då har jag räknat med transport, träning och dusch) i ditt veckoschema åt träning så undrar jag om du prioriterar din hälsa före annat mindre viktigt? Något att tänka på eller hur;) ?!